Su içmenin vücudumuza olan faydasını ve tüm vücut fonksiyonlarımızın içtiğimiz su miktarına bağlı olarak sağlıklı bir şekilde çalıştığını biliyoruz. Peki, su içmenin beyne ne gibi etkileri vardır, gelin inceleyelim.
Su ve beyin yakından ilişkilidir. Vücudumuzun %70’inden fazlası sudan oluşur. Beynin ve sinir sisteminin aktivitesi de dahil olmak üzere vücudun her işlevi suya bağlıdır. Beyindeki su eksikliği, hafıza bozukluğu, baş ağrısı, uyku sorunları, depresyon gibi birçok olumsuz belirtiye neden olabilir. Vücudumuzda yeterince su olduğunda bu sorunlarla karşılaşma riskimiz azdır ve bunun yanında daha hızlı düşünebilir, daha odaklanabilir ve daha fazla netlik ve yaratıcılık sergileyebiliriz.
Beyindeki Dehidratasyon Belirtileri
Dehidratasyon, basit bir şekilde sıvı kaybı olarak tanımlanabilir. Yoğun egzersiz, yüksek rakımda bulunma ya da bağırsak rahatsızlıkları gibi etkenler nedeniyle ortaya çıkar.
Dehidrasyon beynin kapanmasına ve tam hızda çalışmamasına neden olur. Dehidrasyonun bazı zihinsel semptomları arasında gündüz yorgunluğu, odak sorunları, depresyon, öfke, duygusal dengesizlik, yorgunluk, baş ağrıları, uyku sorunları, stres ve zihinsel netlik ve görme keskinliği eksikliği yer alır.
Araştırmalar, uzun süreli dehidrasyonun beyin hücrelerinin boyut ve kütle olarak küçülmesine neden olduğunu göstermiştir. En çok, birçoğu uzun yıllar kronik olarak susuz kalma eğiliminde olan yaşlı insanlarda yaygındır.
Dehidrasyon aynı zamanda bunamanın bilinen bir katkısıdır ve uygun hidrasyon, Alzheimer, Parkinson ve Lou Gehrig riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Pek çok kaynaktan derlediğimiz bu bilgilerin yanında sizler için en doğru seçenek ; alanında uzman bir doktor ile görüşerek doğru tıbbi desteği almak olacaktır.